Nazmi ŞAHİN - 6 ŞUBAT
6 Şubat’ı Unutmamak
6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler, on binlerce canımızı aramızdan aldı; şehirleri, hayatları ve umutları yerle bir etti. Bu büyük felaket, yalnızca doğanın gücünü değil, insan eliyle yapılan hataların da ne kadar ağır sonuçlar doğurabileceğini acı bir şekilde gözler önüne serdi.
Bugün 6 Şubat’ı anarken, kaybettiklerimizin yasını tutmanın yanı sıra, sorumluluklarımızı da hatırlamak zorundayız.
Deprem bir doğa olayıdır; ancak yıkım bir kader değildir. Mühendislik, tam da bu noktada insan hayatını merkeze alan bir bilim dalı olarak var olur. Doğru zemin etütleri, yönetmeliklere uygun projelendirme, kaliteli malzeme kullanımı ve mühendislik ilkelerine sadık kalınması halinde, depremler can kaybına dönüşmeden atlatılabilir.
Etkin, bağımsız ve nitelikli bir yapı denetim sistemi yalnızca teknik bir zorunluluk değil, aynı zamanda toplumsal bir sorumluluktur. Yapı denetimi bir bürokrasi değil, bir yaşam teminatıdır. Kanun koyucuların doğru mevzuat oluşturamaması, sırası ile sektörel tüm paydaşlarının sorumluluklarını doğru ve etkin bir şekilde yerine getirmemesi, depremin afete dönüşmesindeki en önemli etkenlerden biri olarak hafızalara kazınmıştır.
Dileğimiz: Bilimin Rehberliği
En büyük temennimiz, teknik aklın ve mühendislik etiğinin her türlü ekonomik kaygının önüne geçmesidir.
Yapı denetimi, felaketlerden sonra konuşulmak için değil, felaketler hiç yaşanmasın diye vardır.
Bugün, 6 Şubat’ta yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz. Onlara olan borcumuz, aynı acıların bir daha yaşanmaması için bilimi rehber edinmek, mühendisliği tavizsiz uygulamak ve denetimi bir formalite değil, bir yaşam güvencesi olarak görmektir.
Milletimizin başı sağ olsun Allah Bir Daha Böyle Bir Depremi Bizlere Yaşatmasın
Saygıyla Rahmetle Anıyoruz